Консервативното лечение включва носенето на еластични чорапи и чорапогащници, спазването на режим и вземането на венотонизиращи медикаменти. Тези методи на лечение значително намаляват оплакванията и подобряват качеството на живот, но в повечето случаи не могат да доведат до пълно излекуване на разширените вени. Макар и бавно, вените нарастват и с всяко следващо лято оплакванията стават все по-сериозни. Макар и нерадикални, тези методи са от голяма полза след извършване на склерозиращо и лазерно лечение и се явяват важно средство за профилактика на рецидивите.

КОМПРЕСИОННА ТЕРАПИЯ
Компресионната терапия се изразява в носенето на еластичен бинт, чорап или чорапогащник. Съвременните технологии направиха възможно производството на продукти, които са максимално близки до Вашите потребности. Съществуват различни видове компресионни чарапи и чорапогащници, а също и различни нива на компресия. Прегледът при квалифициран специалист ще помогне да се избере най-подходящия за Вас вид продукт и съответния компресионен клас.

Кога трябва да се носят еластичните чорапи?
Чорапите трябва да се слагат сутрин и да се махат вечер. Няма нужда да се носят по време на сън. Ако имате разширени вени само на единия крак, то тогава може да носите еластичен чорап само на болния крак.

С каква дължина трябва да са чорапите?
Ако имате разширени вени само под коляното, то тогава е достатъчно да носите еластичен чорап до коляното. Много често обаче причина за тази клинична картина е увреждане на голямата подкожна вена в областта на бедрото, която не се вижда през кожата. Това състояние се открива при доплерово изследване и изисква носенето на цял чорап.